hukum agama
Showing posts with label hukum agama. Show all posts

Wednesday, October 5, 2011

AGAMA : hukum berinai

inai??? cantik ke??
sejujurnya saya memang tak pakai inai..
sebab ayah pon tak galakkan..
dan saya pon tak berminat sangat
buka apa kalau tak kena cara pakai and warna kulit kita..
memang tak cantik and nampak hodoh..

berbalik pada isu hukum berinai..
saya ada baca share dari kawan-kawan di facebook
tentang hukum berinai
dan saya tertarik dengan apa yang ditulis di link INI

Dato' Abu Hasan Din Al-Hafiz: "Inai berukir ala tatu tak boleh! Ia dilaknat Allah.
Inai berukir bentuk awan larat atau bentuk gambar itu adalah kategori tatu,kalau nak pakai inai, pakailah betul-betul di hujung jari."

mengikut kefahaman saya lah..
inai masih boleh dipakai walaupon pada dasarnya
ia menyerupai kaum Hindu
berinai jari dibenarkan asalkan ianya di hujung jari

ok pape pon kalau korang nak penjelasan..
jom dengar ceramah dari Ustaz Azhar Idrus
terntang hukum berinai ni ok

Friday, September 30, 2011

legging - teknologi yang mem-BOGEL-kan wanita

lately terlalu ramai kot girls yang pakai leggings
mungkin sebab arus fesyen perdana kot
itu yang menyebabkan pakai leggings menjadi perkara biasa bagi kita

tak kiralah kaki ko cantik macam tiang letrik..
or kaki kau banyak lemak bergayutan..

rilek je kan pakai legging
nama pon fesyen. kena konpiden ngan apa yang dipakai kan
tapi sedar tak kita..
sebenarnya leggings ni membogelkan kita
wahai kaum hawa??


hah inilah yang dikatakan membogelkan tu..
bukan apa..

pada pandangan mata kasar saya pon..
bila pakai legging secara tak langsung kaki korang tu nampak
ibarat makanan yang ditutup ngan plastik boleh regang tu..

basically.. gambar tu saya ambil dari share di page ni


mungkin bagi sesetengah pihak
menda ini temeh bagi mereka
tapi tak salahkan kalau saya menghebahkan untuk kebaikan??
banyak yang boleh kita ambil iktibar..
dan saling ingat mengingati ok..


كَانَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- يَقُولُ « اللَّهُمَّ أَصْلِحْ لِى دِينِىَ الَّذِى هُوَ عِصْمَةُ أَمْرِى وَأَصْلِحْ لِى دُنْيَاىَ الَّتِى فِيهَا مَعَاشِى وَأَصْلِحْ لِى آخِرَتِى الَّتِى فِيهَا مَعَادِى وَاجْعَلِ الْحَيَاةَ زِيَادَةً لِى فِى كُلِّ خَيْرٍ وَاجْعَلِ الْمَوْتَ رَاحَةً لِى مِنْ كُلِّ شَرٍّ »

" [Ya Allah ya Tuhanku, perbaikilah bagiku agamaku sebagai benteng (ishmah) urusanku; perbaikilah bagiku duniaku yang menjadi tempat kehidupanku; perbaikilah bagiku akhiratku yang menjadi tempat kembaliku! Jadikanlah ya Allah kehidupan ini mempunyai nilai tambah bagiku dalam segala kebaikan dan jadikanlah kematianku sebagai kebebasanku dari segala kejahatan!] (HR. Muslim no. 2720).

notakukaki : mungkin saya juga bukan sempurna sebagai muslimah
tapi tak salahkan jika saling ingat mengingati???


Saturday, December 4, 2010

love bite jadi penyebab batalnya solat???

tengah selak-selak myMetro
tiba-tiba tertarik plak dengan satu soklan pembaca 
dekat kat part soal jawab hukum agama.

sah tak solat kalau ada kesan love bite di tubuh badan?

lebih kurang cam tu lah bunyik soklan tersebut...

hurmmmppphhh...
akteli.. seumur hidup aku..
tak pernah dengar lagi fatwa kalo ada kesan love bite tu boleh batalkan solat..

tapi bagus jugak dia tanya soklan ni..
tambah ilmu kan..

yang pastinya..
wahai.. sang suami.. dan sang isteri..
solat anda masih sah...

kerana syarat sahnya solat ialah :

suci dari hadas besar dan kecil
suci daripada sebarang najis pada pakaian, tempat dan juga badan kita
menutup aurat...

jawapan ni merujuk kepada DR. SALAM - Mymetro

huhuhuhu...
makanya yang ada kesan lovebite tu
jangan bimbang..
solat anda masih sah..
unless lah kalo anda yg saje-saje memfatwakan..
tak boleh solat selagi kesan love bite itu tak hilang...


© :.cik katak .:
Maira Gall