Sunday, January 29, 2012

pasangan hidup :)

assalamualaikum 


nengok tajuk entry memang tak menahan kan
sah-sah satgi si miera edora, naiemah ngan adilla saddam kondem saya
kata tak menahan kak asma cari jodoh kan kan kan??

 akteli tadi saya tertarik dengan wallpost ex-rumet saya time lower form dulu

katanya

" amalan pertama yang ditimbang di akhirat adalah SOLATjadi carilah calon suami yang menjaga solat, walaupun rupanya tak seberapa, atau kerjanya tak seberapa. kerana  percayalah INSYA ALLAH dia lelaki yang baik dan boleh membimbing"

fuuuuhhhhh tersenyum bila baca wallpost beliau :)
tudia.. terima kasih wahai sahabat atas ingatan..
betulkan lah niat dalam mencari pasangan hidup ye kengkawan.. 

betul lah kan kalau kau berkahwin kerana harta, memang harta bukan sumber bahagia
dan kalau kau berkahwin kerana kecantikan, memang cantik itu bukan selamanya kan :)
so pilihlah yang memiliki agama, insya allah sejahtera hidup kita..


phiewwwww...
terasa macam entry ni serius kan??
ahhhhh peduli lah..
yang penting saya buleh hengatkan diri sendiri supaya tak terlalai dalam hidup.. :)
semua orang tak sempurna..
so saya harap akan dapat orang yang mampu bimbing diri saya
dapat menutup lompong diri..
yang boleh membantu ke syurga dan mengelak dari menarik beliau ke neraka..

again kengkawan..
nengok balik calon korang tuh..
kalo rasa solat beliau pon setahun sekali time raya aidilfitri je kan..
wajar ke nak di jadikan imam korang?? berharap untuk kemudi hidup korang nanti?
wajar ke orang camtu nak dijadikan bapak anak korang nanti?

tapi maksud saya bukan korang kena carik ustaz untuk kahwin ngan korang
nanti kesian yang bukan ustaz tak de orang kahwin plak kan??
cari orang yang beragama.. ada pegangan hidup..
solat tu tiang agama..
kalo solat dia pon caca marba?? so korang rasa macam mana?

yang penting orang tu sanggup berubah kepada kebaikan
bukan pada kemungkaran :)

again..
fikir-fikirkan dan selamat beramal.. :)


Saturday, January 28, 2012

maaf, maaf dan maaf :)

assalamualaikum.


maaf inchi kamu..
kalau hati kamu tergelincir kerana saya
sumpah saya tak berniat untuk buat begitu
permainkan hati kamu?? langsung tak terlintas untuk itu

maaf inchi kamu..
jujur hati saya masih dalam tempoh trauma
parut lama masih terkesan even lukanya hampir tiada
yes senyuman terukir kerana hati saya, hanya saya yang tahu

maaf inchi kamu..
bukan saya tak mahu tapi biar sebab itu saya simpan sendiri
tapi bukan juga bermaksud saya mahu tapi cukuplah kita begini :)


maaf inchi kamu
saya suka bergurau, awak juga begitu
maka kesimpulannya itu hanya gurauan bukan perkara serius kan :)
dan harap kita tetap ceria seperti masa lalu

maaf inchi kamu
kadang-kadang sayang dan rindu itu hanya ucapan
dan pada saya ia tidak pernah meninggalkan kesan
dan saya berharap di hati kamu ia juga tiada sebarang kesan

maaf inchi kamu
harap hati kamu kembali di landasan nya
jangan berharap sebab saya pasti bukan saya orangnya
jangan tanya kenapa dan mengapa
kerana mungkin awak akan terluka dengan jawapannya 

Tumblr_lyhove3npm1r00vtxo1_500_large


maaf inchi kamu
maaf maaf maaf
mungkin ya hati belum bersedia titik :)


notakukukaki : meng heart broken kan hati orang memang tak best kan ~




Friday, January 27, 2012

doa untuk ibu :)

assalamualaikum

kau memberikanku hidup
kau memberikanku kasih sayang
tulusnya cintamu, putihnya kasihmu
takkan pernah terbalaskan

hangat dalam dakapanmu
memberikan aku kedamaian
eratnya pelukmu, nikmatnya belaimu
takkan pernah terlupakan

oh ibu terima kasih
untuk kasih sayang yang tak pernah usai
tulus cintamu takkan mampu
untuk terbalaskan
oh ibu semoga tuhan
memberikan kedamaian dalam hidupmu
putih kasihmu kan abadi
dalam hidupku

ooohh putih kasihmu kan abadi
dalam hidupku ~ ungu 

ye saya angah yang nakal
angah yang degil dan suka memberontak
angah yang suka melawan kata dan ambil mudah dalam kehidupan
angah yang sering kali terkena sindrom anak kedua
angah yang ntah pape dan suka buat emak pening..

tapi ketahuilah mak
angah yang kengkonon kental ni
menangis rindukan masakan mak nya bila jauh dari rumah 
sumpah horor mak buleh gelak besar bila tau saya nanges terseak-esak 
sebab nasi goreng mak

angah yang poyo ganas ni
selalu menangis panggilkan emak bila sakit 
sampai mak kata rimas lah jangan nak mengada sangat angah
awak dah besar :)

dan angah yang selalu menyakat dan mengutuk mak ni
sangat berharap satu hari nanti dia jugak persis emaknya
bila sudah berumah tangga dan beranak pinak 
perghhh mak saya hebat ok.. 
handle 8 orang anak yang semuanya spesis masuk air
dan terlalu jujur sampai nak menitik air mata bila masuk part kondem mengondem

eh banyak lah angah nak mak tahu ikotkan..
yang paling penting..
angah arap angah dapat buat mak senyum setiap masa

hohohohoh cara tulis macam mak saya baca je entry ni kan kan kan :)
tak kisah lah asyik inteprem ayah je kan
so kali ni saya interprem mak plak..
sayang mak kuasa infiniti :)

pssstt : semua mak, ibu, mama, mummy or whatever korang panggil
osem kan.. :) tu specialnya emak :)

Wednesday, January 25, 2012

wordless wednesday # 24 - si cumel :)


berharap suatu hari akan punya si cumel yang baik seperti ini..
sejuk perut mengandung kot.. kehkehkehkeh :)

grabbed from facebook


wordless wednesday # 23 - vokal bukan sekadar rupa :)




bakal juara vokal bukan sekadar rupa :)


Monday, January 23, 2012

kawan baik dan cinta :)

assalamualaikum

sekarang tema cerita is bercinta dengan kawan baik hape?
konpius jap.. bukak cerita ni
laki pompuan yang mana is kawan baik tapi cintanya tak kesampaian
bukak yang ni.. kaitan nya bercinta dengan kawan baik juga
*pfhhhtffff* bosan

pernah dengar orang cakap

" there is no such thing called friendship between a guy and a girl"

orang cakap lah kan.. 
if kau berkawan baik dengan jantina berbeza dengan kau
lambat laun pasti ada sorang yang hati dia tergelincir sikit..
tu orang cakap lah kan..


so korang...
soklan tekateki hari nih
andaikata kalo kawan baik korang confess kat korang?
suka terlebih sayang terlebih kat korang
apa reaction korang?

terima atau cukuplah kawan..

sila jawab :)

errrr saya percaya dengan quotes bawah ni

" Friendship to love, always. But love to friendship, never."

psssstt : entry before ni saya delete.. sebab tetibe je termakan ngan ayat 
orang cakap saya desperate nk kawen =.="





Friday, January 20, 2012

tahniah wahai inchi ex-boyfie :)

assalamualaikum

maaf lambat sket entry arini kan?
bukan apa haihhhh hati saya masih tak keruan..
patah hati ni tapi tak pe saya redha dan pasrah
akhirnya kau bertemu jugak jodoh kau kan wahai ex boyfie??
bekas insan kesayangan hati saya akhirnya dah bertemu jodoh.. *sigh*
patotkah saya kuciwa dan sedih??


takpe lah.. tahniah-tahniah-tahniah..
sampai hati u tak jemput i kan??
sampai hati you. sampai hati..~ *lap airmata*
haihhhh kuciwa, sedih, dan gembira.. semua ada
akhirnya berjaya kau lupakan aku wahai inchi boyfie..

meh saya nak tujukan lagu adele - someone like you
khas untuk diri sendiri..

never mind i'll found someone like you.
i wish nothing but the best for you too
dont forget me i begged, i remembered you said
sometime its last in love, sometimes it hurts instead

sobsobsobsob..
tahniah lah wahai inchi boyfie.
tahniah lah weh tahniah.. wa tengah senyum abes plastik dah ni
semoga berbahagia lah wahai mister ex boyfie..
semoga kekal hingga ke hujung nyawa..
memang chantek pon pilihan hati you..
dah lah cantik pandai plak tu..
 tak macam i kan kan kan..
patotlah kita tak sesuai bergandingan
*sigh* tersedar dan berpijak di bumi nyata


tahniah awak..
jaga inchi ex boyfie saya elok-elok ok..
jaga makan mimum pakai dia ok..
untung lah awak dapat dia.. :)

dush dush dush..
lepas kena sekeh bertubi-tubi baru sedar di bumi nyata
hahahhaa sebnarnya wa tengah meroyan nengok orang kawen..
wehhhh wa pon nak KAWEN jugakk~!!!!!
kehkehkeh

errr berapa ramai yang ngaku tu ex dia selain saya?
cuba angkat tangan :)





Thursday, January 19, 2012

limau mandarin dan kenangan :)

assalamualaikum..

wheeee tahun baru cina dah dekat kan.. 
baru terasa aura raya cina bila melantak limau mandarin.
 melantak limau mandarin sampai tercirit baru thrill rasanya :)

saya sangat suka limau mandarin..
manis kot besar and kaler oren..
tu yang mahal lah kan.. yang tak mahal diskaun lah rasa manisnya
ehhh gumbira je tau rasanya dapat makan limau ni.
kehkehkeh if manis memang gumbira senyum sampai telinga
if dapat yang masam??
muka pon otomatik jadik masam.. then mulut bebel and komplen tanpa henti


limau mandarin dan kenangan..
arwah atuk saya yang saya panggil tok'ki
sangat sangat sangat suka makan limau mandarin
tahun lepas, arwah siap merajuk lagi coz limau mandarin abes
biasalah family saya besar kot sekotak tu tak sampai sehari pon boleh habis ok

orang tua punya merajuk sangat cumel.. mogok tak mahu makan kot.
gantilah dengan limau kecik-kecik or sunkist pon tak dipandangnya
merajuk sampai bila dikenang balik saya senyum sendiri
arwah akan tarik muka merajuk macam budak-budak
bebel-bebel or ngomel tanpa henti
  nak pujuk senang je kot, saya start enjin kereta and ke pasaraya 
belikan 2 kotak limau mandarin
terus tersenyum arwah dan beliau terus simpan sekotak di bawah katil beliau.
punyalah takot tak sempat makan kan..

tapi tu semua dulu..
sekarang.. rumah dah tak havoc..
tak perlu susah-susah belikan limau mandarin berkotak-kotak
tak perlu sorok-sorok nak curik amek limau mandarin bawah katil tok'ki
tak perlu gelak ketawa bila tok'ki mengomel limau nya masam
tak perlu nak pura-pura innocent bila tok'ki tanya kenapa limau dia tinggal sikit.

ishkkk sumpah saya rindu.. tapi tu semua dulu
sekarang ni tu semua hanya kenangan..
*sigh*

notakukukaki : hargai semua yang masih ada. :)



Wednesday, January 18, 2012

wordless wednesday # 23 - gloomy day


tetiba je mood spoil.. haihhh kuatkan hati hambuMU ini ya ALLAH

Tuesday, January 17, 2012

ohhh DIET?? puhlease lah :)

assalamualaikum :)

ok sentap..
kawan baik saya si jejantan mahupon yang gegurl 
yang bermulut tak de insurans dan mereka memang jujur
semua dok kasik pujian tulis ikhlas beserta nada dan muka ala-ala cumel

"eh dik/kak lu nampak makin besar lah, ke aku salah nengok"

"lu gemuk? tak delah.. tapi dobel chin sila sedar diri apa maksudnya"

"apesal ko makin sihat, makan tanpa henti ke?"

"errrr... berat ko berapa weh, jarum penimbang leh baca tak"

"gamaknya kalo timbang lu mesti lagi berat dari wa kan?"


ok dush dush dush.. dengan muka separa sentap
saya hanya mampu jawab dengan muka setenang air di kali gayanya

well sementara ada nafsu makan, makan lah bro
kang ALLAH tarik nikmat makan
baru lu tau apa rasanya

 uhuk uhuk uhuk
ye saya memang kerap makan dengan kuantiti yang tak sama
kengkadang banyak cam tong sampah
kengkadang sikit gila sampai lu akan cakap gila better jangan makan nyah

tapi untuk DIET? maaf saya bukan orangnya
diet dan saya memang tak mampu bergandingan
 jangan assume saya bahagia sebab bila marah saya akan makan banyak
bila gumbira pon akan makan banyak
bila lapar pon akan makan banyak
kehkehkeh

kesimpulannya?? sebal je weh..
pekak kan telinga, sumbat je makanan
hahahahaha sementara ada nafsu tok makan.
sementara ALLAH kasik kesempatan rasa nikmat makan
makan lah kan kan kan :)

nak kurus balik? bak kata adik wa dak dietetik
angah lu nak kurus selim melim?? pergi EXERCISE lah ngek
kalo takat melepak depan lappy 24/7 tak mungkin lemak lu terbakar 

gulp ye dik angah lu akan excercise di alam mimpi pasni ok :)

pssst : picture leh menipu doh..90kg pon leh nampak cam 50kg hahah



Monday, January 16, 2012

bawak-bawak lah mengucap :)

assalamualaikum..

entry ni memang khas untuk golongan cik ta
ampun wa bukan kipas susah mati ROZITA CHE WAN
pelus-pelus after dia kutuk sekolah lama wa MRSM KUANTAN
yang kes anak dia dihiperbola kan sampai nak rak tu..
padahal adik wa satu batch ngan anak dia pon nyampah tahik kuda kot

phiew-phiew.. puhlease lah.. 
mata wa sakit lah lu pakai camni cik ta
dah tua kan? umur dah tambah kan
please jangan tambah dosa buleh tak?
lu cantik tapi lagi cantik if lu tak show of segala aset lu..

maaf wa bukan sempurna, bukan wa cemburu
tapi wa meluat nak mati..
til satu tahap memang wa tutup or tukar channel if ada muka dia
apesal baju dia mesti singkat?
apesal sema baju mesti melekat macam sarung nangka?

heh?? garu kepala
apesal?? apesal??
cantik eh bila show off semua menda camtu?
cantik ke? cantik ke?
*pfffhhhttt*


update : wa dah delete gambor cik ta yg seksi meksi tu
kalo tak kenal cik ta lu google lah sendirik ok :)


Sunday, January 15, 2012

dating pagi AHAD :)

assalamualaikum..~

eh macam lama gila kan tak hapdet belog?
phiew-phiew..kelajuan internet saya cam siput khinzir sedang berjoget
nak bukak belog pon dah putus urat perut menunggu.
so ampun guys if 2-3 hari ni tak nampak saya bejoget di shout box korang :)

its sunday guys.. 
biasanya pagi ahad saya akan spend masa with my dad
bawak pergi jalan-jalan time pagi especially if cuaca kuantan cerah dan ceria
and today saya bawak ayah jenjalan dekat taman gelora and breakfast nearby pantai
same place and same time macam pagi ahad yang lain :)


 here is my superb fabulous dad.

ayah, angah tak tahu nak describe how much i love you
angah tak tahu nak show off my love towards you
but i really miss our old time before ayah sakit
i really miss our moments
gelak ketawa, share cerita then again gelak tanpa henti
how i miss your smile, your laugh and everything about you.
ya ALLAH, kembalikan kesihatan ayah saya.
saya terlalu rindukan my old dad.

and this the main reason why saya tak kan jauh dari ayah.
biarlah kerjaya saya tak hebat dan gah dengan ijazah yang saya ada
biarlah saya terpaksa kaburkan impian dan cita-cita
tapi jauh dalam hati saya tak sanggup jauh dari ayah dan keluarga

ishkkk suddenly entry ni cam tacing plak kan?
hahahahhaaa
ingatan tulus ikhlas dari saya.
hargai mak ayah and semua ahli keluarga yang tersayang


|
|
|
|
|
v


here is me.
nah interprem sekali sekala kan?
takpe kan kan kan?

Thursday, January 12, 2012

entry tak bertajuk :)

assalamualaikum..

hari ni malas nak taip panjang-panjang.
otak tepu untuk fikir apa-apa
cukuplah picture dan ayat dua tiga kerat bawah ni eh.. :)

#  love is more about others than us


 comel kan nengok orang tua berkasih sayang
harap satu hari saya juga mampu jadi begitu..

wahai pemilik tulang rusuk saya
saya harap awak akan sudi memimpin saya hingga ke hujung nyawa
sudi bersama dan terima seadanya
setia selamanya sebagaimana setianya saya menunggu munculnya anda


titik noktah













Wednesday, January 11, 2012

wordless wednesday # 22 - ulat bulu



ye saya si ulat bulu..

antara buku yang ada tak campur lagi berkerapah kat atas katil and rak

jangan suh wa cakap bahasa penjajah

sebab bahasa penjajah wa sama tarap ngan bahasa sanskrit dan urdhu

lelaki yang pandai memasak itu awesome tahu :)

assalamualaikum :)

uhuk-uhuk mulakan entry dengan batuk manja ditepi tangga
hari tu kan saya ada tengok nasi lemak kopi o kat tv9
isunya pasal lelaki lebih pandai memasak dari perempuan..
who0oot-who0ot..
tapi skang ni bukan isu lelaki lagi terer ke apa ke yang saya nak debate kot
tapi saya just nak cakap..

eh awak, lelaki yang pandai memasak memang AWESOME ok..

awesome sangat-sangat sampai rasa nk list dalam syarat wajib bakal suami kot
*wink*

bukan apa nanti kalo i kahwin, dapat plak suami pandai masak dan rajin..
buleh lah bajet-bajet bila penat ada orang tulung masak ke..
if balik keje lambat ke tak sihat ke.. ada orang tolong masakkan
tak pon bajet-bajet dapat laki sunsweet.. 
bangun-bangun dah ada orang masakkan breakfast ke masak kan dinner ke..

ishkk memang sumpah even lu muka cam kaki pecah rumah pon
kat mata i lu tetap nampak cam berad pitt
eh pendek kata wa sayang lu tahap infiniti la
tu pon kalo lu sunsweet cam wa describe kat atas lah hikhikhik
ok stop.. tapi berangan itu memang indah kan :)
sebenarnya the fact is saya malas dan tak pandai masak kot
sebab tu nak bakal laki yang pandai masak muahahahaha

again.. lelaki pandai masak is awesome, comel, sexy, dan sewaktu dengannya
eh pendek kata berbakul lah pujian saya nk kasik
tapi lelaki yang pandai masak air ngan maggi je tak include ok
yang tu bersepah tepi jalan buleh jumpa kot. hehehehe

ok puhlishhhh nak cop sorang bakal suami yang pandai masak
tapi lelaki sejati ok.
bukan yang euwww-euwww tu eh..
dan tak include yang mulut tulus ikhlas cam chef wan
sekian terima kasih..







Sunday, January 8, 2012

kosong lalu hati menangis lagi ~


enuf said.. tiba-tiba rasa kosong gila..

ALONE -EMPTY-DULL


tiba-tiba kau tak mampu ukir senyuman
dan kau sendiri tak mampu buat orang tersenyum
same time kau sendiri tak larat nak pura-pura tersenyum

kau rasa macam semua tak kena
diluah mati mak ditelan mati bapak
so usual PENDAM dan HADAM sorang-sorang kan
ohhh hati menangis lagi.. 

*sigh*

ok asma kamon lah.. cheer up..
setiap kali mendung pasti ada sinar kan?
mungkin jugak akan muncul sang pelangi..

hadam semua kerenah kehidupan
so puhlease be TOUGH :)

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan
seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah air mata
kupersembahkan kepadaMU
yang terindah dalam hidupku
meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMU
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMU
maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMU
dalam dada ku harap
hanya diriMU yang bertakhta
detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMU
~ opick - rapuh



ya RAB kuatkan hati hambu mu..


Friday, January 6, 2012

nak special power ni buleh tak?



assalamualaikum


please ajar saya ilmu ni
supaya saya dapat baca hati semua orang
tak perlu rasa susah hati
tak perlu rasa bimbang or takot orang kecik ati


maaf sebab saya tau saya bukan tok nujum
saya bukan orang yang boleh baca hati semua orang kan
so sila faham :)

kalau saya ada buat salah cakap je lah..
menda tu memang pahit kot tapi i'll swallow it
tak perlu kot main nyorok-nyorok or cakap belakang
semua tu buat saya rasa cam hampeh gila. :(

 phieww eh hantu-hantu raya belaan wa..
tolong usha hati semua orang dalam hidup waa
supaya wa sentiasa buleh buat mereka tersenyum

noktah

untuk kau - mr know it all

assalamualaikum

dear inchi mr know it all yang pernah wa kenal.
wa rasa lu patot dengar lagu si kelly clarkson - mr know it all.
wa dedicate khas untuk lu ok.
sila download and dengar serta hadam each byte lirik itu.
even wa tau lu tak mampu hadam semua tu.
sebab lu tak pernah pikir hati dan perasaan orang lain kot
lu ialah "penjual ikan" yang paling berjaya selama wa kenal lu.

cukup-enough-full stop.~

lu hanya sekadar satu memori wa.
kenangan dan menda tu tak kan berulang balik.
sila MOVE ON and terima hakikat
kali ini wa pilih lukakan hati lu sebab wa tak mau hati wa luka lagi
  
Mr. Play Your Games 
Only got yourself to blame 
When you want me back again 
But I ain't falling back again ' 
Cause I'm living my truth without your lies
Let's be clear baby, this is goodbye I ain't comin' back tomorrow

Oh you think that you know me, know me 
that's why I'm leaving you lonely, lonely '
Cause baby you don't know a thing about me 
You don't know a thing about me

 ~ mr know it all - kelly clarkson

psstt : maaf ada mangkuk tingkat dok kacau jiwa wa lagi
angin please lah tolak bayang-bayang tu dari hidup wa.



Wednesday, January 4, 2012

if saya tinggi :)

assalamualaikum.~

hoho best kan if saya tinggi?
ok admit saya rendah dan ibarat pokok bonsai..
err taklah rendah mana kot.
tapi tak sampai 160 cm..
so rendah lah tu kan-kan-kan??

ok teringin sangat-sangat nak pakai camni..
sebab nampak cam suweeet je kan..


tapi sebab saya berkonpiden yang saya pendek dan temuk
plus kengkawan saya cakap
saya is lelaki yang terperangkap dalam badan wanita..
makanya ok sila tanamkan impian nk dress up camni dalam lubang tandas.

phiew-phiew..
ok sumpah tak larat kena bahan ngan budak-budak ni
dulu time saya pakai wedges pon sedap jadik laukkan
tu tak campur lagi if diorang nampak ada makeup kat muka
ngan kengkawan saya yang putus fius ni if mengata 7 keturunan kot tak abes
tak supportive langsung kan??

so saya malas nk try on pape.
plus saya memang selesa ngan jeans and shirt or blouse.
plus flipflop and sneakers
tak pandai pakai selendang lilit mahupon tudung sauk tu..
hanya mampu pakai tudung biasa. kehkehkeh
so cam awkward lah kot if tetiba saya dress up macam kat atas kan??
ok again.. sila tanam impian ko dalam lubang tandas.
sebab kau memang tak mampu nk pakai camtu asma~!

huhuhuhuhu..
btw errr suweeet ke kalo pakai long skirt tu eh??
suweeet kan kan kan. please tulung angguk..:)

just wonder kalo saya pakai camtu.. suweeet ke??
ke sweetsour =.="

wordless wednesday # 21 - UBAT saya :)



heal the wound :)
dapat ekem pop pon buleh juga ~

Tuesday, January 3, 2012

calon suami II ~

assalamualaikum.~

dua tiga hari ni kan saya sibuk jadi kaunselor chenta.
phiewww.. syok kot jadi pendengar bab-bab cinta ni
kasi nasihat dan cadangan untuk orang aplikasi
tapi tekial-kial bila kena batang hidung sendiri 

berbalik pada tajuk entry..
calon suami weh calon suami..
sebab tetiba saya sentap ngan statement kengkawan saya seminggu dua ni..
katanya umur saya dah meningkat maka saya patot fokus pada isu jodoh dan kahwin..
kang tak memasal jadik ANDARTU
so nak tak nak saya kena hadam katakata diorang 
dan cuba renung untuk masa hadapan
even honestly chapter ni paling saya elak dalam hidup kot..

calon suami..
sumpah at the age of 20 pelus pelus.
 saya tak pernah terlintas pon nak the other half yang macam ni


sebab saya tahu saya bukan cumel macam scha al yahya kot.
and saya bukan retis nak orang hensem macam ni.

saya cuma seorang budak lurus bendul
yang senang ditipu dan diperkotak katikkan macam DP facebook saya kot.
in fact saya cuma berharap dan berdoa
my the other half is seorang yang mampu terima sisi gelap saya.

- saya manyak mulut and suka bebel
- saya tak pandai masak or jaga anak dan clumsy serta pelupa
- saya pemalas tahap gear ke lima, ngada-ngada, suka memberontak juga degil
- saya cepat naik hangen dan salah faham tambah-tambah bila saya ngantok and penat
- and to be honest saya ada tahap konpiden level yang rendah 
- and orang cakap saya terlalu baik hati dan susah nak cakap TAK 
- pelus saya suka memendam rasa dan cakap lepas je. 

hah ada tak yang buleh handle saya?
saya adalah umat yang fragile and need to handle with care.
kahkahkahkah..

tapi sebenarnya if cakap pasal calon suami..
saya sebenarnya hanya terbayangkan umat ini..


ok here is my inchi ayah..

 - good listener and tak banyak cakap. sebab mak saya manyak cakap kot. if dapat partner yang banyak mulut gak.. pecah lah umah ok
- particular and pandai berjimat dalam bab kewangan
- penyabar dengan kerenah lapan orang anak-anak dia yang sensorang macam mesin putus fius sampai ayah just mampu senyum or geleng kepala je bila full house
- and even ayah tak banyak cakap. ayah kelakar sebenarnya sebab ayah is my tag team time kitaorang or adik beradik sakat mak sampai mak majuk
- penyayang dan manjakan saya kot sebab at the age of 20 pelus-pelus ayah still tolong potongkan kuku saya lagi.. *blushing*
- dan paling penting ayah bukan panas baran tapi bila ayah dah start berdehem semua orang dah nebes gila dan insap beberapa saat

please sapa yang rasanya ada calon yang quiet resemblance
macam characteristic ayah saya yang saya dah describe kat atas tu..
silalah amek borang pencalonan di kaunter tebus hadiah ok
sumpah if korang ada ciri-ciri macam ayah saya
percayalah korang akan menang dengan majoriti 2/3 undi time
 meminang saya or adik beradik saya kehkehkeh

so amacam.. ada tak calon berwibawa cam saya describe tu..
kalo tak cukup ilmu di dada.
buleh lah datang berjumpa and berguru ngan ayah saya sendiri..
muahahahaha itu pon kalo berani lah takot kena libas ngan rotan je :)


pssst: akteli saya tak mintak pon macam-macam
cukuplah my the other half boleh bimbing saya and saling melengkapi..
and ada time saya perlukan dah enough :)





Monday, January 2, 2012

pilihan kau : menyakiti or disakiti ?

assalamualaikum ~

yeay dah masuk tahun baru lah..
happy 2012.. semoga diri tidak mudah alpa pada tahun ini..
so apa azam anda??

azam saya simple saja kot. tapi agak sukar digapai kalau pikir balik..

as usual saya mahu gembirakan hati orang sekililing saya.

lebih appreciate & cuba menyenang dan memudahkan kehidupan mereka
dan dapat mengubah diri supaya lebih baik dari hari-hari semalam

azam-azam lain yang lebih details?? cukuplah saya simpan jadi benchmark
supaya tak tersasar dalam merencana hidup pada masa hadapan. :)


yes demi azam yang macam ni..
saya mungkin terpaksa menyakiti hati sendiri demi melihat orang lain tersenyum
dan saya juga mungkin melukakan hati sendiri demi kebahagiaan orang lain.
but its ok kan :)

melihat senyuman yang terukir dekat wajah-wajah yang kita sayang
rasanya lebih bernilai dari hanya kau yang tersenyum 
sedangkan orang lain bersumpah seranah berbakul dekat kau kan-kan-kan?..

saya jugak berharap saya lebih kuat dan berani di hari mendatang
ye tahun ini.. 2012
saya akan  belajar supaya lebih appreciate orang yang menyanyangi saya.
belajar lebih menghargai sebelum kehilangan mereka
dan berharap supaya mereka akan sentiasa tersenyum kerana saya.

yes demi 2012.
pilihan saya is kurangkan menyakiti hati orang lain.
dan biarlah hati saya disakiti
ohhh dan paling penting.. kurangkan tahap kedegilan kau asma~!.
eceh.. camne sekalipon menda ni semua bergantung pada terma dan syarat ok..*grin*

so azam korang macam mana?




© :.cik katak .:
Maira Gall