family
Showing posts with label family. Show all posts

Tuesday, February 7, 2012

gambang waterpark :)






cuti maulud Nabi aritu kan.. kitew pergi gambang waterpark lah u'ollls..
pehpehpeh bak kata adik saya..

amenda nak jadilah anak-anak dara ayah.... 
orang sibuk maulud kita sibuk berjimba..

*deng*

disebabkan kakak saya ada baucer tok waterpark ni and dah nak expired
maka nya nak tak nak saya layan je lah
driver rasmi adik beradik, so kau suka ke tak suka ke..
tetap jadi supir rasmi.. :)
hangkut 7 beradik ke GAMBANG WATERPARK


hah kau nengok.. punyalah berduyun kereta..
sumpah menguji tahap kesabaran yang maksima..
 bila terpacul je 

" angah fed up lah camni jom balik "

terus adik-adik buat suara tak puas hati..
hatoiiiiii.. pusing 2-3 kali.. finally saya decide kena menapak kena jalan..
jauh jugak lah menapak dah lah panas terik tapi layan je lah adik-adik punya pasal kan
baik kan saya hahaahah :)
tapi sekali tengok plak queue humangaihhhh sengih je lah.
sabar asma sabar :)


pergi time cuti umum.. locker sold out..
orang plak hatoiiii ramai bukan main.. saya dah start buat muka ketat.
ok tak suka crowded - banyak dosa wa menyumpah seranah
tambah-tambah nengok golongan awek gedik-gedik macam kat obersea

jujur banyak-banyak permainan.. saya hanya lepak kat tepi-tepi je..
maaf saya tak suka tempat crowded ni.. makanya menyendiri kat gigi air..
adik kakak saya dah taksub main air tinggal saya jadi penjaga barang
so main lah ngan budak-budak entah anak sapa ntah yang saya cekau :)


budak kat atas ni nama dia HAFIZ.. cute kan.. :)
keje nya main simbah-simbah air ngan saya..
riang betul.. abes semua nak disimbahnya..
naseb baik ko kecik dik.. kalo tak wa nak ajak kawen dah ekekekke :)
akteli ada lagi 2-3 budak-budak keliling saya sebab saya memang suka budak-budak
tapi hafiz ni je yang over excited amek gambor dan main non stop


before balik hamek lah kau picture kat depan tuh..
wat kenangan sebab tau pasni tobat saya tak datang dah
hahahahah :)

kalo tanya gambang waterpark best ke tak?
hehehe jujur saya cakap tak
sebab saya prefer lepak kat tepi pantai dari datang tempat crowded camni..

ok muka burn :(





Monday, February 6, 2012

selamat ulang tahun inchi kekasih hati :)



wahai inchi kekasih hati, 
semakin bertambah umurmu..
semakin bertambah sayangku padamu..
ehhehehehhe :)

selamat ulang tahun yang ke 60 pelas pelas wahai AYAH ..

alih-aih gambar ni kan.. ayah i tak suka bergambar u'olls :)

angah sayang ayah sangat-sangat :)
angah doakan umur ayah panjang..
murah rezeki, kesihatan yang baik,
dan semuanya lah yang baik-baik belaka..

tak kisah ayah tak dapat datang time angah graduasi
tak kisah ayah tak hantar angah ke airport time pergi exchange dulu
tak kisah even ayah banyak tak ada dalam saat penting hidup angah
tak kisah even angah kisah semua menda ni sebenarnya :)

tapi yang paling penting dan angah kisah sejujurnya
angah nak ayah sentiasa senyum dan ceria
berharap ada bebelan dan gelak ketawa :)

semoga ayah sempat tengok anak dia yang degil ni melangkah ke alam rumah tangga 
kehkehkeh nak gak selit pasal kawen kan..
dush dush dush 

ye incik Hj. Azmy B. Md. Ali,
saya Asmaa' Liyana Bt. Hj. Azmy sangat sayangkan kamu..
tak kisah tak ada boipren pon..
sebab ayah lah boipren kekal abadi saya
*hug and kisses*

Friday, January 27, 2012

doa untuk ibu :)

assalamualaikum

kau memberikanku hidup
kau memberikanku kasih sayang
tulusnya cintamu, putihnya kasihmu
takkan pernah terbalaskan

hangat dalam dakapanmu
memberikan aku kedamaian
eratnya pelukmu, nikmatnya belaimu
takkan pernah terlupakan

oh ibu terima kasih
untuk kasih sayang yang tak pernah usai
tulus cintamu takkan mampu
untuk terbalaskan
oh ibu semoga tuhan
memberikan kedamaian dalam hidupmu
putih kasihmu kan abadi
dalam hidupku

ooohh putih kasihmu kan abadi
dalam hidupku ~ ungu 

ye saya angah yang nakal
angah yang degil dan suka memberontak
angah yang suka melawan kata dan ambil mudah dalam kehidupan
angah yang sering kali terkena sindrom anak kedua
angah yang ntah pape dan suka buat emak pening..

tapi ketahuilah mak
angah yang kengkonon kental ni
menangis rindukan masakan mak nya bila jauh dari rumah 
sumpah horor mak buleh gelak besar bila tau saya nanges terseak-esak 
sebab nasi goreng mak

angah yang poyo ganas ni
selalu menangis panggilkan emak bila sakit 
sampai mak kata rimas lah jangan nak mengada sangat angah
awak dah besar :)

dan angah yang selalu menyakat dan mengutuk mak ni
sangat berharap satu hari nanti dia jugak persis emaknya
bila sudah berumah tangga dan beranak pinak 
perghhh mak saya hebat ok.. 
handle 8 orang anak yang semuanya spesis masuk air
dan terlalu jujur sampai nak menitik air mata bila masuk part kondem mengondem

eh banyak lah angah nak mak tahu ikotkan..
yang paling penting..
angah arap angah dapat buat mak senyum setiap masa

hohohohoh cara tulis macam mak saya baca je entry ni kan kan kan :)
tak kisah lah asyik inteprem ayah je kan
so kali ni saya interprem mak plak..
sayang mak kuasa infiniti :)

pssstt : semua mak, ibu, mama, mummy or whatever korang panggil
osem kan.. :) tu specialnya emak :)

Thursday, January 19, 2012

limau mandarin dan kenangan :)

assalamualaikum..

wheeee tahun baru cina dah dekat kan.. 
baru terasa aura raya cina bila melantak limau mandarin.
 melantak limau mandarin sampai tercirit baru thrill rasanya :)

saya sangat suka limau mandarin..
manis kot besar and kaler oren..
tu yang mahal lah kan.. yang tak mahal diskaun lah rasa manisnya
ehhh gumbira je tau rasanya dapat makan limau ni.
kehkehkeh if manis memang gumbira senyum sampai telinga
if dapat yang masam??
muka pon otomatik jadik masam.. then mulut bebel and komplen tanpa henti


limau mandarin dan kenangan..
arwah atuk saya yang saya panggil tok'ki
sangat sangat sangat suka makan limau mandarin
tahun lepas, arwah siap merajuk lagi coz limau mandarin abes
biasalah family saya besar kot sekotak tu tak sampai sehari pon boleh habis ok

orang tua punya merajuk sangat cumel.. mogok tak mahu makan kot.
gantilah dengan limau kecik-kecik or sunkist pon tak dipandangnya
merajuk sampai bila dikenang balik saya senyum sendiri
arwah akan tarik muka merajuk macam budak-budak
bebel-bebel or ngomel tanpa henti
  nak pujuk senang je kot, saya start enjin kereta and ke pasaraya 
belikan 2 kotak limau mandarin
terus tersenyum arwah dan beliau terus simpan sekotak di bawah katil beliau.
punyalah takot tak sempat makan kan..

tapi tu semua dulu..
sekarang.. rumah dah tak havoc..
tak perlu susah-susah belikan limau mandarin berkotak-kotak
tak perlu sorok-sorok nak curik amek limau mandarin bawah katil tok'ki
tak perlu gelak ketawa bila tok'ki mengomel limau nya masam
tak perlu nak pura-pura innocent bila tok'ki tanya kenapa limau dia tinggal sikit.

ishkkk sumpah saya rindu.. tapi tu semua dulu
sekarang ni tu semua hanya kenangan..
*sigh*

notakukukaki : hargai semua yang masih ada. :)



Sunday, January 15, 2012

dating pagi AHAD :)

assalamualaikum..~

eh macam lama gila kan tak hapdet belog?
phiew-phiew..kelajuan internet saya cam siput khinzir sedang berjoget
nak bukak belog pon dah putus urat perut menunggu.
so ampun guys if 2-3 hari ni tak nampak saya bejoget di shout box korang :)

its sunday guys.. 
biasanya pagi ahad saya akan spend masa with my dad
bawak pergi jalan-jalan time pagi especially if cuaca kuantan cerah dan ceria
and today saya bawak ayah jenjalan dekat taman gelora and breakfast nearby pantai
same place and same time macam pagi ahad yang lain :)


 here is my superb fabulous dad.

ayah, angah tak tahu nak describe how much i love you
angah tak tahu nak show off my love towards you
but i really miss our old time before ayah sakit
i really miss our moments
gelak ketawa, share cerita then again gelak tanpa henti
how i miss your smile, your laugh and everything about you.
ya ALLAH, kembalikan kesihatan ayah saya.
saya terlalu rindukan my old dad.

and this the main reason why saya tak kan jauh dari ayah.
biarlah kerjaya saya tak hebat dan gah dengan ijazah yang saya ada
biarlah saya terpaksa kaburkan impian dan cita-cita
tapi jauh dalam hati saya tak sanggup jauh dari ayah dan keluarga

ishkkk suddenly entry ni cam tacing plak kan?
hahahahhaaa
ingatan tulus ikhlas dari saya.
hargai mak ayah and semua ahli keluarga yang tersayang


|
|
|
|
|
v


here is me.
nah interprem sekali sekala kan?
takpe kan kan kan?

Tuesday, January 3, 2012

calon suami II ~

assalamualaikum.~

dua tiga hari ni kan saya sibuk jadi kaunselor chenta.
phiewww.. syok kot jadi pendengar bab-bab cinta ni
kasi nasihat dan cadangan untuk orang aplikasi
tapi tekial-kial bila kena batang hidung sendiri 

berbalik pada tajuk entry..
calon suami weh calon suami..
sebab tetiba saya sentap ngan statement kengkawan saya seminggu dua ni..
katanya umur saya dah meningkat maka saya patot fokus pada isu jodoh dan kahwin..
kang tak memasal jadik ANDARTU
so nak tak nak saya kena hadam katakata diorang 
dan cuba renung untuk masa hadapan
even honestly chapter ni paling saya elak dalam hidup kot..

calon suami..
sumpah at the age of 20 pelus pelus.
 saya tak pernah terlintas pon nak the other half yang macam ni


sebab saya tahu saya bukan cumel macam scha al yahya kot.
and saya bukan retis nak orang hensem macam ni.

saya cuma seorang budak lurus bendul
yang senang ditipu dan diperkotak katikkan macam DP facebook saya kot.
in fact saya cuma berharap dan berdoa
my the other half is seorang yang mampu terima sisi gelap saya.

- saya manyak mulut and suka bebel
- saya tak pandai masak or jaga anak dan clumsy serta pelupa
- saya pemalas tahap gear ke lima, ngada-ngada, suka memberontak juga degil
- saya cepat naik hangen dan salah faham tambah-tambah bila saya ngantok and penat
- and to be honest saya ada tahap konpiden level yang rendah 
- and orang cakap saya terlalu baik hati dan susah nak cakap TAK 
- pelus saya suka memendam rasa dan cakap lepas je. 

hah ada tak yang buleh handle saya?
saya adalah umat yang fragile and need to handle with care.
kahkahkahkah..

tapi sebenarnya if cakap pasal calon suami..
saya sebenarnya hanya terbayangkan umat ini..


ok here is my inchi ayah..

 - good listener and tak banyak cakap. sebab mak saya manyak cakap kot. if dapat partner yang banyak mulut gak.. pecah lah umah ok
- particular and pandai berjimat dalam bab kewangan
- penyabar dengan kerenah lapan orang anak-anak dia yang sensorang macam mesin putus fius sampai ayah just mampu senyum or geleng kepala je bila full house
- and even ayah tak banyak cakap. ayah kelakar sebenarnya sebab ayah is my tag team time kitaorang or adik beradik sakat mak sampai mak majuk
- penyayang dan manjakan saya kot sebab at the age of 20 pelus-pelus ayah still tolong potongkan kuku saya lagi.. *blushing*
- dan paling penting ayah bukan panas baran tapi bila ayah dah start berdehem semua orang dah nebes gila dan insap beberapa saat

please sapa yang rasanya ada calon yang quiet resemblance
macam characteristic ayah saya yang saya dah describe kat atas tu..
silalah amek borang pencalonan di kaunter tebus hadiah ok
sumpah if korang ada ciri-ciri macam ayah saya
percayalah korang akan menang dengan majoriti 2/3 undi time
 meminang saya or adik beradik saya kehkehkeh

so amacam.. ada tak calon berwibawa cam saya describe tu..
kalo tak cukup ilmu di dada.
buleh lah datang berjumpa and berguru ngan ayah saya sendiri..
muahahahaha itu pon kalo berani lah takot kena libas ngan rotan je :)


pssst: akteli saya tak mintak pon macam-macam
cukuplah my the other half boleh bimbing saya and saling melengkapi..
and ada time saya perlukan dah enough :)





Wednesday, December 21, 2011

failed PMR?? lek lah k.. :)

eh bertempek-tempek..
orang dok hapdet pasal result pmr eh..
tetiba saya pon nak gedik-gedik nebes sekali.
wuwwuwuwuuwuw =.="

hanya satu yang saya mampu cakap..
tahniah lah dik kalo ko berjaya. gapai target ko
that's mean usaha ko berbaloi-baloi selama ni..


but yang tak berjaya mana tu..
jangan bimbang..
ko failed PMR je pon.. still buleh idup..
jangan nak bunuh diri plak lepas ni..
dapat 8A pelus pelus PMR pon 
kalo amal ibadah tah kema pon x guna gak kan??
macam lah time kat kubur..
mungkar nakir tanya soklan hipotesis sains dan tambah tolak math kan :)

so stay positive..
semua tu ada hikmah ok..
hidup kita semua ni masih jauh lagi.. :)
psssttt : tahniah adik gua.. ko meneruskan kecemerlangan kami 
angah bangga ngan lu... :)



Tuesday, December 20, 2011

eh mak pon berjangkit demam OMBAK RINDU??

sejak balik dari kenduri kawen ahad aritu..
 mak asek bukak issue pasal ombak rindu.
kitaorang dah agak dah ni mesti effect dari geng-geng beliau lah ni..
katanya. lepas balik dari aktiviti umah orang kawen tue..
kawannya dok pot-pet pasal ombak rindu..
humangaihhh moden benor makcik-makcik ni..
siap nengok kat wayang lagi ok
ommmoooo =.="

kan tak pasal-pasal tetiba jek mak dok tanya akak saya..

mak : ada lagi ke crita ombak rindu kat wayang kak??
akak : entah ada lah tu kot mak napenya?
mak : pukul berapa cerita nya
akak : tak tau lah mak.. tengok tiket
mak : berapa hinggit tiketnya kak?
akak : akak tak tau mak.. angah tahu lah kot..

wahhhhh bila mak dah usha-usha tanya camtu..
so faham-faham lah hint mak tu..
wahai anak-anak emak..
silalah faham mak korang ni nak tengok ombak rindu jugak yawww


dan obviously nampak ke-frust-san mak
bila adik saya tunjuk tiket ombak rindu yang kitaorang nengok aritu,..
mana idoknya.. buleh terpacul kat mulut mak..

" sampai ati tak bagitau mak korang gi nengok cite ni"

ado0ooi mak oh mak..
bila akak dah gosip-gosip camtu kat saya..
tak memasal.. 2-3 hari ni saya gelak sebatu.. keji kan??
tak penah ke hayat mak nak nengok wayang..
siap sound meleser lagi kalo saya usung adik-adik ke wayang..
tapi itulah namanya pengaruh rakan sebaya mak saya ni..
dasat benor effectnya kan bila makcik-makcik mesyuarat tingkap
cerita pasal ombak rindu tak ke moden namanya??

haihhhhhsssshh sabar eh mak..
nanti angah usung mak masuk cinema..
kita dating sesama..
kita bawak tisu tandas sedozen..
kikikikikiki..

p/ s : hah sape tak nengok ombak rindu lagi?
meh saya belanja nengok ngan mak saya.. :P


© :.cik katak .:
Maira Gall